This repository has been archived by the owner on Mar 22, 2023. It is now read-only.
-
Notifications
You must be signed in to change notification settings - Fork 29
Commit
This commit does not belong to any branch on this repository, and may belong to a fork outside of the repository.
- Loading branch information
Showing
1 changed file
with
20 additions
and
12 deletions.
There are no files selected for viewing
This file contains bidirectional Unicode text that may be interpreted or compiled differently than what appears below. To review, open the file in an editor that reveals hidden Unicode characters.
Learn more about bidirectional Unicode characters
Original file line number | Diff line number | Diff line change |
---|---|---|
@@ -1,13 +1,21 @@ | ||
\begin{zad}\newline | ||
Mamy daną funkcje z niewiadomymi a, b, c: | ||
$F(x) = \left\{ \begin{array}{rcl} 0} & \mbox{dla} & x<1 \\ b(1-\frac{c}{x}) & \mbox{for} & 1< x \leq a \\ 1 & \mbox{for} & x \geq a \end{array}\right.} $ \newline | ||
\subsection{Zadanie 7} | ||
|
||
Wiemy że w punkcie 1 równanie drugie przyjmuje wartosć 0. Podstawiamy pod x = 1 i otrzymujemy 0 = b(1 - c). Z drugiej strony zas gdy podstawimy górną granicę do drugiego równania (czyli x = a) dostajemy b(1 - $\frac{c}{a}$) | ||
Z pierwszego rownania otrzymujemy: 0 = b(1-c) \Rightarrow b = 0 $\vee$ c = 1. Jako, że przy b = 0 dystrybuanta będzie nie ciągła zatem przyjmujemy że c = 1. | ||
Po podstawieniu c = 1 otrzymujemy $b(1-\frac{1}{a}$) = 1 i dzielimy obustronnie przez b. Dostajemy $1 - \frac{1}{a} = \frac{1}{b}$. Czyli a > 1. | ||
\newline | ||
\begin{center} | ||
\b Odpowiedz: \newline | ||
Zatem c = 1, a i b zas spełniają warunek $1 = \frac{1}{a} + \frac{1}{b}$ | ||
\end{enter} | ||
\end{zad} | ||
Mamy daną funkcje z niewiadomymi $a$, $b$, $c$: | ||
|
||
$$ | ||
F(x) = \left\{ | ||
\begin{array}{rcl} 0 & \text{dla} & x < 1\\ | ||
b(1-\frac{c}{x}) & \text{dla} & 1 < x \leq a\\ | ||
1 & \text{dla} & x \geq a | ||
\end{array} | ||
\right. | ||
$$ | ||
|
||
Wiemy że w punkcie 1 równanie drugie przyjmuje wartość 0. Podstawiamy $x = 1$ i otrzymujemy $0 = b(1 - c)$. | ||
Z drugiej strony zaś gdy podstawimy górną granicę do drugiego równania (czyli $x = a$) dostajemy | ||
$b(1 - \frac{c}{a})$ | ||
Z pierwszego równania otrzymujemy: $0 = b(1-c) \Rightarrow b = 0 \vee c = 1$. Jako, że przy $b = 0$ | ||
dystrybuanta będzie nie ciągła zatem przyjmujemy że $c = 1$. | ||
Po podstawieniu $c = 1$ otrzymujemy $b(1-\frac{1}{a}) = 1$ i dzielimy obustronnie przez $b$. Dostajemy $1 - \frac{1}{a} = \frac{1}{b}$. Czyli $a > 1$. | ||
|
||
Odpowiedź: zatem $c = 1$, $a$ i $b$ zaś spełniają warunek $1 = \frac{1}{a} + \frac{1}{b}$ |